Sm i gäddfiske

, , Kommentarer inaktiverade för Sm i gäddfiske

Känslan när man får en riktigt stor gädda på kroken går inte att jämföra med något annat. Numera anordnas även SM i gäddfiske för de ”gäddbitna”. Ett uppskattat inslag för många sportfiskare.

Sedan sin start 2007 så har intresset för sm i gäddfiske ökat stadigt. I Oktober i år deltog 92 lag med 247 deltagare, i en kamp om titeln ”Sveriges bästa gäddfiskare”. En av de mest prestigefyllda titlarna inom sportfisket.

Under årets 16 kvaltävlingar runt om i landet har 252 lag deltagit varav 92 lag gick vidare till SM finalen. Det är en Catch & Release tävling, så all fisk släpps tillbaka. Under årets SM fångades och återsattes 400 gäddor i mälaren.

I årets SM gick starten vid Sundbyholms slott och deltagarna placerade sig på mälaren i jakt efter gammelgäddan. Team Pilot (Josef och Joel Pilot) tog täten tidigt i tävlingen genom att redan under den första timmen fånga två gäddor, över en meter långa. De vann  tävlingen med 473 cm gädda fördelat på fem fiskar. Dessutom hade de dragit upp den längsta gäddan. En riktig storseger för de lokala gäddfiskarna Josef och joel.

Svenska Gäddklubben som är medarrangör till SM i gädda har skapat en fiskevårdsfond som är inriktad på fiskevård av gäddor. De har bland annat gett bidrag till gäddvåtmarker. Medel från SM i gäddfiske kommer att användas för att förbättra gäddornas levnadsförhållande.