Pimpelfiske

Pimpelfiske är på samma sätt som vanligt fiske en underbar avkoppling. Skillnaden är helt enkelt att att väderförutsättningar och platsen är annorlunda. Grundförutsättningen för pimpling är att man allra först hittar en sjö som är täckt av is. När du gjort dig viss om att sjöns is är tillräckligt tjock är det viktigt att du preparerar dig innan du beger dig ut.

isfiske

Om du är ny inom pimpelfiske finns det principiellt tre saker som du alltid måste ha med dig och som du bör tänka på när du skall pimpla.

1. Isdubbar, livlina och visselpipa

Två självklara beredskapsföremål är isdubbar och en livlina. Dessa två föremål är helt enkelt din reella livsförsäkring och utan dem så kommer du sannolikt inte att klara dig vid liv när olyckan inträffar och isen brister. Vid en eventuell olycka ha alltid en visselpipa i beredskap för att göra dig hörd.

2.Rätt kläder

Du måste givetvis ha rejält varma kläder anpassade för risken att du faktiskt skulle kunna ramla i sjön eller isvaken. En så kallad flytoverall kan också vara ett bra tips tillsammans med stövlar som inte innehåller tyg som drar åt sig vatten.

3. Fiskeutrustning för pimpling

För att kunna göra ett hål i isen måste du ha en isborr. Ett fiskespö som är anpassat för pimpelfiske hittar du billigt i en sportaffär. En så kallad ”pirk” (ett i vattnet blänkande föremål) använder du som krok och lockbete. Själva betet kan vara maggot eller vanlig mask.

Tänk på att…

Om det är första gången du pimpelfiskar så bör du ha med dig en person med tidigare erfarenhet på området. Vid en eventuell olycka så grips man ofta av rädsla och panik de första sekundrarna. Det gör att man kanske agerar fel eller för spänt och förvärrar situationen. I sådana lägen är det alltid bra att ha med en lugnande röst som vet hur man agerar och reder ut situationen.

Gå aldrig nära vattendrag och öppet vatten. Håll er där ni har kollat upp isen är stark nog att hålla för flera personer. Om ni provborrar ett hål så kan ni avgöra om isen är tjock nog för att ni ska våga vara flera kring samma yta. Gör inget dumdristigt utan ta det säkra före det osäkra. Om ni misstänker att isen inte är tjock nog att ni vågar vara där och pimpelfiska.