Flugfiske

, , Kommentarer inaktiverade för Flugfiske

Fiske är en aktivitet som verkligen passar livsnjutarna. Det är inte bara spänningen som lockar många till fiske utan även naturupplevelsen. Att få vara nära naturen är som balsam för själen.

Fiske

Den som redan har lite fiskevana men samtidigt vill prova något nytt rekommenderas att testa flugfiske. Först och främst bör man ha i åtanke att det krävs tålamod för att lära sig behärska flugfiske. Hur som helst så är det alltså en alternativ fiskemetod. Istället för att ha betet i vattnet så har man betet på ytan.  Det är egentligen ganska lätt att förstå att det är en fiskemetod som funkar. Tänk en sommarkväll vid bryggan när knott, mygg och andra insekter blir fångade när fiskarna slår i vattnet.

Vi tar alltså vara på den kunskapen att fisken går upp till ytan för att äta. Betet som används vid flugfiske ligger alltså och flyter på ytan. Och genom flugfiske kan man fiska all form av fisk som inte står på allt för djupt vatten. Däribland fiskar som lax, öring, harr och t.o.m. gädda.

Det gäller att på upp fart på linan och använda sitt fiskespö i olika mönster av rörelser. Tekniken kräver övning för bästa möjliga kontroll av flugan. Ju skickligare man är desto lättare har man att lura fisken. I de flesta älvar och åar räcker det med att kasta ut linan ungefär 10-15 meter. Det man bör komma ihåg är att det generellt räcker att kasta dit där fisken faktiskt är. När man kastar med flugspö krävs det ganska lite kraft. Utrustningen väger lätt. Det är främst fluglinan som belastar och blir din kastvikt.

De riktigt seriösa fiskarna tävlar dessutom i flugfiske och då ställs tekniken på sin spets. Det finns även en angränsande tävling i flugspö vid namn ”casting” där man tävlar i precision och längd.