Fiske och fisketävlingar

Att fiska är för många en behaglig lugn stund som då och då avbryts av spänningen när det rycker i fiskespöt. För det allra flesta är det bara en hobby eller bara ett sätt att komma från stadens puls några timmar. Men för andra är det blodigaste allvar i kampen om den största fisken i någon av de fisketävlingar som anordnas runt om i Sverige.

Fiske delas in i flera olika kategorier beroende på vad som fiskas och vilka redskap som används. Dessa kategorier brukar även vara styrande när det gäller fisketävlingar. Visserligen finns det många tävlingar där den enda regeln är att ”den som tar upp den tyngsta fisken vinner” men när det är mer professionella fisketävlingar utgår man från de olika varianterna på fiske. Två av dessa kategorier är spinnfiske och mete.

Spinnfiske är den sort av fiske som används mest av de som bara fiskar någon gång och knappt kallar det för hobby. Ordet kommer av att ett drag eller spinnare fästes längst ut på fiskelinan. Dessa spinner eller vobblar genom vattnet för att likna en fisk så mycket som möjligt. Vid tävlingar inom spinnfiske kan detta ske från land eller från båt. Om båten förs framåt av motor eller åror och draget dras efter kallas det för att trollning.

Mete är troligtvis den fiskeform som de allra flesta en gång började sin fiskekarriär med. Det är så enkelt att genomföra att småbarn kan stå och hålla i spöt i väntan på att de små mörtarna ska hugga på betet. Men mete kan även ge riktigt bra matfisk. Bottenmete kan användas för att fånga abborrar, bäckmete för att få öring medan ismete sker på vintern efter bland annat gös och gädda.

När man tävlar inom mete lottas det ut ett område där personen får sitta under hela tävlingsperioden. Det är alltså inte en exakt plats utan ett område som man får röra sig inom. De två olika tävlingsformerna som finns är Internationellt Mete samt Traditionellt mete. Den första betyder att man försöker locka till sig fisken medan den andra att man söker upp fisken där den är.